Navigate / search

Deskbike

Net als zwemmen leer je fietsen op jonge leeftijd. Maar jong blijf je niet altijd. Soms heb je na een hersenkneuzing grote moeite om je evenwicht te bewaren. Het lopen en om je heen kijken verloopt niet vlekkeloos. Je botst tegen kasten en deurposten op, of je valt opeens op je neus. Wat niet helpt is op je stoel blijven zitten, maar juist bewegen tart het evenwicht.

De fysiotherapeut kan je gezeten op een reuzengrote rollende bal helpen je evenwicht te oefenen. Zorgzaam zal hij achter je gaan staan om je ongecontroleerde bewegingen in goede banen te leiden en je waar nodig letterlijk op te vangen. Je kan thuis de oefeningen doen die hij per keer voorschrijft. Maar je uithoudingsvermogen neemt daardoor niet toe. En vermoeidheid is iets waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt.

Wat is er niet heerlijker dan met de jouw geliefde muziek aan, je beentjes te laten draaien en ongemerkt 100 kilocalorieën te verstoken in een ruim kwartiertje? “Ja maar…” zul je tegenwerpen, “veel te vermoeiend, druk en duur om ook nog naar een fitnessclub te gaan”. Een deskbike (www.worktrainer.nl)  met een vloeroppervlakte van slechts 65×48 cm past in iedere huiskamer of gang is de oplossing!  Je kan kiezen uit zeven vrolijke kleuren. Mijn deskbike is zonder stuur want hij is door de uitvinder bedoeld om terwijl je aan je computer werkt tegelijkertijd te fietsen. Twee dingen tegelijk doen behoort echter niet meer tot mijn mogelijkheden.

Ik heb mijn fiets voor het raam staan en kijk uit over de wijnvelden. De 15 schoolkinderen krijgen les in hoe ze de wijnranken moeten snoeien. Er zijn drie gepensioneerde mannen bij die het vak hun hele leven hebben uitgeoefend. Nu dragen zij hun kennis over aan de springerige jeugd. De onderwijzer maakt foto’s voor het verslag van dit wijnprojekt. De toppen van de bergen boven Crans-Montana zijn bedekt met witte mutsen.

Prof. Dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VUA, en bekend van DWDD is erg enthousiast over de deskbike en gebruikt hem zelf ook. Je lijf blijft er mee in conditie maar volgens hem ook je brein. “Beweging baat het brein van het wieg tot het graf”, betoogt hij. Hij zou het wel van de daken willen schreeuwen: “Bewegen is niet alleen van belang voor uw slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van uw brein”.

Bij de bureaufiets hoort een display die tijd, snelheid, afstand en calorieën aangeeft.  Het grote zadel is verstelbaar, evenals de weerstandknop. De maximale belasting is 100 kg en je mag niet langer zijn dan 185 cm. Het kleine formaat en het geringe gewicht van 23 kg maakt deze fiets hanteerbaar, mede door de wieltjes die aan de voorkant zitten. Die maken het mogelijk om als het mooi weer is, mijn fiets naar het balkon te slepen, opdat ik daar in de buitenlucht met uitzicht op de witte vierduizenders van het Val d’Anniviers mijn kilometers kan maken.

Als ik drie keer in de week 1 km zwem dan kan ik de overige dagen thuis mijn kilometers fietsen.

In Nederland doe ik al mijn boodschappen op de fiets, in de bergen fiets ik thuis op mijn deskbike. Ik ben heel blij met deze aanvulling op het wandelen met 2 randonneurs want als het glad is dan ga ik voor geen goud de deur uit. Ik heb al genoeg gebroken, ook na het ongeluk.

Na die valpartijen is het een behoorlijke inspanning om weer goed en gezond terug te keren in die sporten die nog wel kunnen. Het worden er steeds minder maar de deskbike, lijkt een lang leven beschoren.

Andrea Willemsen

Leave a comment

name*

email* (not published)

website