Navigate / search

Deskbike

Net als zwemmen leer je fietsen op jonge leeftijd. Maar jong blijf je niet altijd. Soms heb je na een hersenkneuzing grote moeite om je evenwicht te bewaren. Het lopen en om je heen kijken verloopt niet vlekkeloos. Je botst tegen kasten en deurposten op, of je valt opeens op je neus. Wat niet helpt is op je stoel blijven zitten, maar juist bewegen tart het evenwicht. Lees meer

Nieuwe website www.dutchbraincouncil.nl online

Vandaag, 23 november 2015  lanceerde de Dutch Brain Council (DBC) haar nieuwe website.
www.dutchbraincouncil.nl

De website is een samenwerkingsproject van meer dan 15 hersen-gerelateerde patiëntenorganisaties. De financiering van de nieuwe website is mogelijk gemaakt door de Hersenstichting.

De nieuwe website geeft een overzicht van de deelnemende patiënten organisaties. Van daaruit wordt doorverwezen naar de specifieke websites van de betreffende deelnemende patiëntenorganisaties. Op deze manier willen hersen gerelateerde patiëntenorganisaties één gezicht en digitale ingang op het web creëren.

Mensen met hersenaandoeningen behoren tot de grootste patiëntengroep van Nederland. Naar schatting zijn er vier miljoen mensen in Nederland met een hersenaandoening. Psychisch, lichamelijk, aangeboren en niet-aangeboren. En ook aandoeningen van het zenuwstelsel die gerelateerd zijn aan de hersenen worden hiertoe gerekend.

In 2016 zullen de deelnemende organisaties gaan werken aan de tweede fase van de website. Dan zal er onder meer een overzicht gemaakt worden van alle overige hersen gerelateerde patiëntenorganisaties in Nederland. In totaal zijn er meer dan 50 hersen gerelateerde patiëntenorganisaties in Nederland.

De missie van de Dutch Brain Council is om overleg en samenwerking tussen organisaties voor mensen met een hersenaandoening te bevorderen en faciliteren. De DBC wil onder meer werken aan het ‘merk’ hersenen, zodat duidelijk wordt hoe groot de groep mensen met een hersenaandoening is. Ook wil de DBC op verschillende beurzen en bijeenkomsten er voor zorgen dat de patiëntenorganisaties zich gezamenlijk kunnen presenteren. Verder wil de DBC lobbyen op onderwerpen die voor hersenpatiënten van belang zijn, zoals rijvaardigheid, de beschikbaarheid van medicijnen en behandelingen. De organisaties blijven binnen de DBC volledig zelfstandig maar treden zo mogelijk gezamenlijk naar buiten met één stem.

Voor meer info:
Robert Scholten (directeur DBC), tel. 06 3404 2425.

Ook volwassen fietsers moeten een helm dragen

Ook volwassen fietsers moeten een helm dragen, schrijft Lesley Alderman op de webpagina van The New York Times op 22 mei 2010. Fietshelmen hoeven niet duur of onflatteus te zijn, ze zijn het dragen meer dan waard. Boven de 30 zijn mensen kwetsbaarder voor hoofdblessures.

Klik hier en lees het artikel.
Lees verder over fietshelmen bij (school)kinderen bij Button: Jongeren/Voorkomen is beter …

Op zoek naar de randen van het bewustzijn

Het brein van de patiënt lijkt op een boom die takken mist. Neuroloog Steven Laureys wijst naar het computerscherm en duidt de kleuren op de PET-scan. De patiënt is door een ander ziekenhuis voor onderzoek doorgestuurd. Diagnose bij binnenkomst: vegetatieve toestand, wakker maar niet bij bewustzijn. ‘Alles wat rood is, werkt nog’, zegt Laureys. De scan toont veel rood, de diagnose klopt niet. ‘Als je onbewust bent, zie je vooral blauw.’

In het artikel ‘Op zoek naar de randen van het bewustzijn’ in de Volkskrant van 24 december 2011, beschrijft Ellen de Visser het werk van neuroloog Steven Laureys, hoofd Coma Science Group aan de universiteit van Luik. Geïnteresseerd in het artikel, klik hier voor het Volkskrantarchief.